Laatste nieuws

Familieholdings Profiteren Van Structurele Megatrends

Bijgaand treft u het maandbericht aan, waarin we onze visie delen over de omstandigheden op de financiële markten. We trachten de verdieping in te gaan, belangrijke onderwerpen voor beleggers aan te kaarten, of recente gebeurtenissen nader te beschouwen.

Familieholdings Profiteren Van Structurele Megatrends


NB: Exclusief voor cliënten hebben wij de gehele familieholdingportefeuille beschreven. Per megatrend is aangegeven welke holdings via welk deel van hun portefeuille blootstelling hebben. Onderstaand maandbericht is een selectie van deze informatie. Het gehele artikel is op aanvraag beschikbaar

De bedrijven in het Tresor Capital Familieholding Mandaat worden volgens een zogenaamd bottom-up proces geselecteerd. Zo bekijken we onder andere of er sprake is van een controlerende aandeelhouder en of de directie en RvC voldoende aandelen van het eigen bedrijf bezitten (skin in the game), wat het rendement op het geïnvesteerde kapitaal is, het track record van de groei van de intrinsieke waarde, de schuldratio en de portefeuillesamenstelling. Dit zijn allemaal bedrijfsspecifieke eigenschappen.

We kijken echter ook top-down. Dat wil zeggen, we beschouwen de samenstelling van de portefeuille als geheel, en de rol van de individuele bedrijven daarin. Zo dragen we zorg voor een gedegen spreiding tussen sectoren en regio’s en bewaken we de balans tussen grote en kleine beursgenoteerde bedrijven. Een belangrijke rol speelt ook de blootstelling aan zogenaamde structurele megatrends.

Megatrends zijn sterke, transformerende krachten die het traject van de wereldeconomie kunnen veranderen door de prioriteiten van samenlevingen te verschuiven, innovatie te stimuleren en bedrijfsmodellen te herdefiniëren. Ze kunnen een betekenisvolle impact hebben, niet alleen op hoe we leven en hoe we geld uitgeven, maar ook op overheidsbeleid en bedrijfsstrategieën.

Howard Marks

We zien dat de (betere) familieholdings een bewuste strategie hanteren om de portefeuille te (her)positioneren richting diverse megatrends. De Zweedse holding Investor AB van de familie Wallenberg deelt bijvoorbeeld de bedrijven in zijn portefeuille op, zoals te zien is in bovenstaande afbeelding. De bedrijven in het groene segment richten zich op medische technologie en gezondheidszorg, de technische bedrijven in het oranje segment richten zich op automatisering, de technologiebedrijven in het blauwe segment richten zich op digitalisering en de financiële dienstverleners in het groene segment (met name EQT) profiteren van de groeiende vraag naar alternatieve beleggingen.

Trend 1: Digitalisering
Steeds meer bedrijven komen tot de conclusie dat er flinke operationele verbeteringen kunnen worden behaald door digitalisering door te voeren. Door (handmatige) processen en procedures te digitaliseren is het mogelijk data uit te wisselen, in te lezen en digitaal te analyseren. Door de processen op basis van deze data-analyse aan te passen kunnen aanzienlijke efficiëntieverbeteringen en kostenbesparingen worden gerealiseerd. Digitalisering heeft een grote impact op de samenleving, bedrijfsmodellen en de consument.

De digitale wereld omvat brede categorieën, zoals e-commerce, sociale media, zoeken op internet en interactieve en transactionele platforms. Met het gebruik van meer data moet echter ook aandacht worden besteed aan cybersecurity. Denk bij digitalisering echter ook aan de opkomst van de digitale economie. De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor leren, werken, winkelen en maaltijden laten bezorgen via het internet.

Te denken valt ook aan de benodigde infrastructuur. Die data moet bijvoorbeeld ook worden opgeslagen, veelal in een cloudomgeving. Onder infrastructuur vallen ook de computerchips.

Kunstmatige intelligentie mag natuurlijk niet ontbreken in een beschouwing van megatrends. We wijdden hier eerder zelfs al een geheel maandbericht aan, waar we u graag naar verwijzen. Ook dit recentere maandbericht, waarin specifiek op Sofina wordt in gegaan, duikt dieper in de blootstelling aan AI. Denk ook aan alle (hernieuwbare) energie die hiervoor nodig is (zie de derde megatrend hieronder).

Trend 2: Automatisering
In het verlengde van digitalisering heeft ook automatisering de laatste jaren steeds meer terrein gewonnen. Met name in de maakindustrie hebben deze trends gezamenlijk de benaming Industry 4.0 gekregen, oftewel de vierde industriële revolutie. De vergrijzing van de beroepsbevolking, alsmede de gestegen loonkosten, maken een verregaande automatisering en robotisering noodzakelijk.

Door automatisering kunnen aanzienlijke productiviteitswinsten worden geboekt, hetgeen een stimulans is voor economische groei. Investor AB dochteronderneming ABB is bijvoorbeeld een van de wereldwijde marktleiders in het automatiseren en robotiseren van processen in onder andere de maakindustrie.


Trend 3: Duurzaamheid
De laatste jaren is duurzaamheid een steeds belangrijker thema aan het worden. Sinds het Parijsakkoord is deze trend in een stroomversnelling geraakt, steeds meer bedrijven rapporteren over hun CO2-uitstoot en hun bijdrage aan de oplossing van het klimaatprobleem.

Nagenoeg alle investeringsholdings brengen een uitgebreid verslag uit over hun bijdrage aan de duurzame ontwikkelingsdoelen van de NAVO en sturen actief aan bij hun dochterondernemingen om de focus op duurzaamheid te vergroten. Europa loopt hier in voor, maar ook in andere werelddelen neemt het belang toe.

Trend 4: Gezondheidszorg
De vergrijzing en bijbehorende toenemende vraag naar betere gezondheidszorg is ook een structurele trend. Door innovatieve behandelmethoden uit de life sciences en biotechnologische branches worden we als mensen steeds ouder. Tegelijkertijd zijn we ons meer dan ooit bewust van het belang van onze gezondheid, waardoor we gezonder gaan leven. Meerdere investeringsholdings hebben zich bewust gepositioneerd om in deze trends te beleggen.

Danaher is een pure speler gericht op de gezondheidszorgmarkt. We hebben recent een heel maandbericht gewijd aan de familieholding, die een ijzersterk concurrentievoordeel in de markt heeft. Van instrumenten, verbruiksartikelen en software voor de ontwikkeling van vaccins of biologische geneesmiddelen tot gereedschap zoals microscopen of analytische instrumenten voor (bio-)farma om baanbrekende zorginnovaties mogelijk maken, als ook analytische instrumenten voor diagnose, elektronische meetinstrumenten (bloed, molecules, etc.), alsmede de bijbehorende software en diensten in ziekenhuizen, laboratoria en bij artsen.

Investor AB heeft zowel beursgenoteerde als niet-beursgenoteerde deelnemingen in zorgbedrijven, waaronder ’s werelds marktleider in wondverzorgingsproducten Mölnlycke, medicijnontwikkelaar AstraZeneca, biotechbedrijf Sobi en het bedrijf Advanced Instruments, dat meetinstrumenten levert om de osmolaliteit te testen in klinische en biofarmaceutische markten.

Trend 5: De Opkomst Van De Aziatische Middenklasse
Volgens verwachtingen van de Wereldbank en onderzoeksbureau McKinsey zal China de komende tien jaar de grootste economie ter wereld worden, waarmee het de Verenigde Staten van de troon zal stoten. Ook India maakt volgens de prognoses een aanzienlijke groei door en zal de derde economie van de wereld zijn in 2030, zoals blijkt uit onderstaande afbeelding.

Ook andere landen in Zuidoost-Azië zullen een aanzienlijke economische groei doormaken. Deze landen hebben een relatief jonge gemiddelde bevolkingsleeftijd, waardoor een economisch effect verwacht wordt dat te vergelijken valt met de babyboom in het westen. Volgens onderzoek van het Brookings instituut zal maar liefst 65% van de wereldwijde middenklasse zich in 2030 in Azië bevinden. Veel investeringsholdings hebben daarom een strategische keuze gemaakt om de aandacht op Zuidoost-Azië te vestigen.

Onderstaande afbeelding geeft de immense omvang van de ontwikkeling weer. Waar nu nog 21% van de totale bevolking in India tot de middenklasse behoort, zal dat in 2030 79% zijn. Ook in Indonesië en China is een dusdanige ontwikkeling te zien. In totaal zullen bijna 1,5 miljard mensen tot de middenklasse toetreden, waaronder 883 miljoen in India, met alle gevolgen van dien.

Hun energiebehoefte en behoefte aan kwalitatief hoogwaardigere voeding zullen bijvoorbeeld toenemen. Hun levensstandaard zal een navenante ontwikkeling doormaken, dus men zal vaker op vakantie willen gaan, meer luxegoederen consumeren, meer kredietbetalingen doen en er ontstaat een hele nieuwe stroom aan ondernemers, hetgeen op zichzelf weer nieuwe beleggingsopportuniteiten zal creëren.

Sofina investeert bijvoorbeeld zowel rechtstreeks in veelbelovende bedrijven in Azië als via beleggingsfondsen van strategische partners, zoals de legendarische durfkapitalist Sequoia, dat door wijlen Charlie Munger zelfs werd betiteld als de beste beleggingsmaatschappij ter wereld.

Trend 6: De Opkomst Van Alternatieve Beleggingen
Steeds meer beleggers zijn voor hun portefeuille op zoek naar alternatieven buiten aandelen en obligaties. Voorbeelden daarvan zijn vastgoed, infrastructuurprojecten, private equity en private credit. Dergelijke activa leveren uitstekende rendementen op het geïnvesteerde vermogen en bieden constante, voorspelbare kasstromen over een zeer lange termijn. Bovendien zijn de kasstromen vaak gekoppeld aan de inflatie, waardoor deze hun reële waarde behouden. Dergelijke kenmerken zijn erg aantrekkelijk voor (institutionele) beleggers.

Investor AB speelt bijvoorbeeld in op deze markt. De Zweedse investeringsholding stond als een van de oprichters aan de basis van private equity bedrijf EQT, dat inmiddels ook is uitgegroeid tot een van ’s werelds grootste investeerders in alternatieve beleggingen. Investor AB heeft zowel aandelen EQT AB als investeringen in de beleggingsfondsen van EQT.

Zoals eerder beschreven is Sofina ook actief in deze markt, zie bovenstaande afbeelding.

Tot op zekere hoogte hebben nagenoeg alle investeringsholdings een (grote) portefeuille aan niet-beursgenoteerde beleggingen. Dat is een van de onderscheidende factoren om hierin te beleggen, aangezien alleen toegang tot dergelijke investeringen kan worden verkregen via de investeringsholdings.

Samenvattingstabel
In onderstaande tabel hebben we aangekruist welke investeringsholding inspeelt op de besproken trends.

NB: deze namen worden alleen aan cliënten van Tresor Capital verstrekt.


We zijn en blijven fundamentele beleggers bij Tresor Capital, maar door familieholdings te selecteren met blootstelling aan structurele trends, profiteren we van de langdurige wind die deze bedrijven in de zeilen hebben.

Mocht u nog vragen of opmerkingen over deze e-mail of andere zaken hebben, dan verzoeken wij u vriendelijk contact op te nemen via onderstaande gegevens.

Michael Gielkens, MBA
Partner

+31 (0) 642 602 990
michael@tresorcapital.nl 
www.tresorcapital.nl

Scroll naar boven