Laatste nieuws

Reliance Industries: Inspelen op India

Reliance Industries: Inspelen Op De Opkomende Middenklasse In India

Michael Gielkens | Partner bij investeringsboutique Tresor Capital

Reliance Industries is omgetoverd tot een holding die de oliebaten herinvesteert in snelgroeiende sectoren, schrijft Michaël Gielkens van Tresor Capital. “De kers op de taart is dat deze goed geleide holding te koop is tegen een korting van 33 %.”

De Indiase holding Reliance Industries van ondernemer Mukesh Ambani is recent flink in koers gedaald. De perikelen rondom het imperium van Gautam Adani, die onder vuur kwam te liggen van short-seller Hindenburg Research, heeft de gehele Indiase beurs naar beneden getrokken. Daardoor is de onderwaardering ten opzichte van de intrinsieke waarde opgelopen tot 33%.

De waarde per aandeel Reliance, volgens interne ramingen van Tresor Capital, is weergegeven in onderstaande grafiek. Aangezien het voor westerse beleggers moeilijk is om aandelen direct in India te kopen, wordt de in Londen geregistreerde Global DepositaryReceipt (GDR) beschouwd. 1 GDR vertegenwoordigt twee Indiase aandelen Reliance.

Een belangrijke constatering is dat Adani een wezenlijk andere aanpak heeft dan Reliance. In een notitie schreven analisten van Bloomberg Economics dat Reliance niet geraakt zal worden door de implosie van de bedrijven van Adani, hetgeen als een geïsoleerd incident wordt beschouwd. De corporate governance, de schuldgraad en de liquiditeit is aanzienlijk beter bij Reliance dan bij Adani.

Bloomberg concludeerde: “Nu het BBP van India opnieuw klaar is om beter te presteren dan de rest van de wereld, krijgen de bedrijven van het land de kans om nog een stap te zetten op de weg van nationale kampioenen naar mondiale majors.”

Opkomende middenklasse India

De Indiase economie is de afgelopen jaren zeer weerbarstig gebleken. Volgens ramingen van de Wereldbank zal India dit decennium het derde land ter wereld worden qua BBP. Daarmee zal het onder andere Duitsland en Japan voorbijstreven. Het land heeft een relatief jonge bevolkingsleeftijd (mediaan: 28 jaar oud), waardoor een economisch effect verwacht wordt dat te vergelijken valt met de babyboom in het westen.

India is al decennia lang een enorme belofte. Met de regering van Modi lijkt er echter een nieuw elan te zijn ontstaan, waardoor het land in staat lijkt deze belofte ook daadwerkelijk in te lossen. In 2019 werd Modi met een nog grotere meerderheid herkozen, een teken dat de bevolking van India nog lang geen genoeg heeft van het pro-business beleid.

Bovenstaande afbeelding geeft de immense omvang van de ontwikkeling weer. Waar nu nog 21% van de Indiase bevolking tot de middenklasse behoort, zal dat in 2030 79% zijn. 883 miljoen mensen zullen tot de middenklasse toetreden, met alle gevolgen van dien. Hun behoefte aan energie en kwalitatief hoogwaardigere voeding zullen bijvoorbeeld toenemen. Hun levensstandaard zal een navenante ontwikkeling doormaken: meer luxegoederen consumeren, meer kredietbetalingen doen en er ontstaat een hele nieuwe stroom aan ondernemers. Dit alles is koren op de molen van Reliance, marktleider in dergelijke sectoren.

Reliance Industries

Sinds Mukesh Ambani het leiderschap van zijn overleden vader overnam in 2006, heeft hij een stormachtige transitie in gang gezet. De oliedivisie werd verder uitgebouwd, tot een volledige Oil-to-Chemicals tak (O2C), die door de verticale integratie veel minder cyclisch is dan branchegenoten. Hiertoe behoort onder andere de grootste olieraffinaderij ter wereld, waarvoor Ambani in de jaren ’90 verantwoordelijk was.

Sinds 2006 heeft Ambani de huidige winkeltak (17.000 locaties) vrijwel vanuit het niets opgebouwd, welke inmiddels tot de tien grootste winkel- en supermarktketens ter wereld behoort. Ook de digitaliserings- en telecomtak Reliance Jio is vrijwel uit het niets opgebouwd. Binnen vier jaar werd Jio de marktleider in 4G, waardoor heel India kon digitaliseren. Enkele indrukwekkende wapenfeiten zijn weergegeven in onderstaande grafiek. Ultimo 2023 wil Jio ook geheel India van 5G dekking voorzien.

Met hernieuwbare energie wil Reliance dit kunstje opnieuw herhalen. Ambani heeft zich gecommitteerd om met Reliance New Energy de komende 15 jaar maar liefst USD 90 miljard te investeren. Tegen 2035 wil Reliance volledig Co2-neutraal zijn. Daartoe wil de familieholding onder andere de jarenlange ervaring met (grijze) waterstof benutten. Reliance voorziet dat de groei bij de hernieuwbare energietak alle bestaande groeimotoren binnen de familieholding zal overstijgen de komende vijf tot zeven jaar.

Het indrukwekkende track record is weergegeven in onderstaande grafiek. Een investering van 1.000 roepies in Reliance Industries ten tijde van de beursgang in 1977 is vandaag de dag meer dan 3 miljoen roepies waard. Met de veelbelovende ontwikkeling van de Indiase middenklasse ligt de potentie voor Reliance echter in de toekomst. De megatrends van de digitalisering en de energietransitie kunnen voor een extra versnelling zorgen.

Verborgen waarde vrijspelen

Reliance gaat erg slim te werk met samenwerkingsverbanden met de grote technologiebedrijven. Als marktleider in India, is het bedrijf voor multinationals de ideale partner om in het land voet aan de grond te krijgen. In 2020 verkocht Reliance minderheidsbelangen in Jio en Retail voor USD 40 miljard aan private equity partijen en strategische partners. Daardoor kon Reliance de opgebouwde schulden van deze bedrijven aflossen en een deel van de gecreëerde waarde verzilveren.

Reliance profiteert ook van de technologische kennis van deze ondernemingen. Met Google wordt samengewerkt aan 5G, met Microsoft op het gebied van cloudservices en met Meta wordt samengewerkt om van WhatsApp een superapp te maken. Ook op het gebied van hernieuwbare energie werkt Reliance samen, door strategische belangen te nemen in bedrijven met veelbelovende groene technologieën.

De verkoop van minderheidsbelangen zijn een opmaat voor een beursgang van Jio en Retail. Ook voor de O2C tak worden strategische opties onderzocht om de verborgen waarde te verzilveren. De eerste aangekondigde beursgang is inmiddels een feit: de financiële divisie Jio Financial Services (JFS) wordt binnen afzienbare tijd afgesplitst en middels een dividend uitgekeerd. Reliance voorziet met name grote kansen voor JFS om het grote aantal Indiërs zonder bankrekening toegang te verschaffen tot het financiële systeem.

Conclusie

Reliance Industries is onder leiding van Mukesh Ambani omgetoverd van een olieconglomeraat tot een investeringsholding die de oliebaten herinvesteert in de snelgroeiende sectoren (online) retail, digitalisering en hernieuwbare energie. Met de opkomende Indiase middenklasse ziet ook de toekomst er zeer rooskleurig uit. Door de technologische voorsprong en strategische samenwerkingsverbanden is Reliance een van de vooraanstaande technologiebedrijven ter wereld geworden.

Tijdens de aandeelhoudersvergadering in 2022 gaf topman Ambani aan dat hij de waarde van de familieholding binnen vijf jaar wil verdubbelen: “Ik zal me, samen met onze raad van bestuur, inzetten om Reliance robuuster, veerkrachtiger, doelgerichter en echt klaar voor de toekomst te maken, zodat Reliance op korte termijn zijn waarde meer dan verdubbelt tegen het einde van zijn Gouden Decennium in 2027, en daarna zelfs nog sneller zal groeien.”

De kers op de taart is dat deze goed geleide holding te koop is tegen een korting van 33%.

Scroll naar boven