Laatste nieuws

Maandbericht November 2022

Maandbericht November 2022

Bijgaand treft u het maandbericht aan, waarin we onze visie delen over de omstandigheden op de financiële markten.

Maandbericht: Koersschommelingen Versus De Lange Termijn

Onlangs werd ik benaderd voor een interview door de website Let Us Compound. Daarbij lag de focus onder andere op de beleggingsfilosofie van Tresor Capital, de aanpak rondom familieholdings, redenen om te verkopen en het sentiment op de beurs.

De koersschommelingen van de afgelopen maanden en het sentiment daaromtrent is een actueel thema dat bij meerdere van onze relaties speelt. Graag delen we in dit maandbericht een fragment van dit interview met u. Het gehele interview kunt u lezen door hier te klikken.

Let Us Compound: “In huidige tijden haken veel beleggers af. Hoe gaat u daarmee om binnen uw job? Probeert u mensen op andere gedachten te brengen? Wat zijn uw argumenten?”

Antwoord: In onze klantgesprekken, ons maandbericht (gratis te lezen op onze website) en onze wekelijkse nieuwsbrief proberen we klanten te stimuleren om de focus te houden op de langere termijn.

Op de korte termijn (minder dan twee jaar) is het vooral het sentiment en de waardering die het koersverloop beïnvloeden, op de middellange termijn (twee tot drie jaar) is dat de ontwikkeling van de economische cyclus of de industrie, op een termijn van meer dan drie jaar is het rendement op het geïnvesteerde kapitaal doorslaggevend en op de zeer lange termijn speelt de bedrijfscultuur een cruciale rol.

We selecteren uitsluitend bedrijven met een ijzersterke balans en relatief weinig schuld (vaak zelfs een nettokaspositie), sterke marktposities en duurzame concurrentievoordelen in aantrekkelijke niches (een moat) die pricing power hebben.

Een stijgende rente of hoge inflatie hebben op deze bedrijven dus slechts een beperkte impact, maar soms lijken de beurskoersen een compleet ander beeld te reflecteren dan de fundamentele werkelijkheid.

Bedrijven worden bijvoorbeeld onterecht als cyclisch beschouwd, of behoren tot een bepaalde sector die onder druk staat, hetgeen resulteert in verkoopdruk voor alle componenten van een bepaalde subsector (hier spelen passieve kapitaalflows dan een rol). Kortom: de koers reflecteert niet de werkelijkheid.

Op termijn speelt niet het sentiment, maar de fundamentele werkelijkheid een doorslaggevende rol. Graham zei: “Op de korte termijn gedraagt de beurs zich als een stemmachine, op de langere termijn als een weegschaal.”

We proberen onze klanten dus te laten inzien dat het werkelijke risico, dat op permanent kapitaalverlies, met onze zorgvuldig gekozen selectie geminimaliseerd wordt. Koersschommelingen, volatiliteit, tonen slechts de emotie, het is slechts een mutatie op de korte termijn.

Wij zijn er om de klant te ontzorgen, onze belangrijkste taak is dus de klant te helpen om voorbij de emotie van gedaalde koersen te kijken.

In het vierde kwartaal van 2018 en het eerste kwartaal van 2020 daalden de koersen ook fors, dat is een van de kenmerken van financiële markten. Om vervolgens een fors herstel te laten zien, waarbij de fundamenteel sterke bedrijven de kar trokken. De relaties die deze periodes al hebben meegemaakt, kunnen de huidige turbulentie dan ook al goed een plaats geven.

Mocht u nog vragen of opmerkingen over deze e-mail of andere zaken hebben, dan verzoeken wij u vriendelijk contact op te nemen via onderstaande gegevens.

Met vriendelijke groet,

Michael Gielkens, MBA
Partner

Scroll naar boven