Laatste nieuws

Maandbericht Maart 2023

Bijgaand treft u het maandbericht aan, waarin we onze visie delen over de omstandigheden op de financiële markten.

Beleggen Is Een Marathon, Geen Sprint

De macro-economische perikelen inzake rente en inflatie, alsmede de perikelen rondom banken als Silicon Valley Bank en Credit Suisse hadden de financiële markten afgelopen maand in hun greep. In de loop van maart leverden diverse posities een deel van hun rendement in van het eerste kwartaal. April is echter weer voortvarend van start gegaan.

We hebben de afgelopen maanden in onze maandberichten, en dikwijls in onze wekelijkse nieuwsbrieven, uitvoerig geschreven over de perikelen die de beurzen en beleggers in hun greep hielden. Door concrete voorbeelden vanuit onze portefeuilles te geven, trachten wij u te helpen de focus op de beleggingsdoelen op de langere termijn gericht te houden.

De les van de fabel van de race tussen de schildpad en de haas, kan ook op beleggen worden toegepast. Financiële markten gaan niet in een rechte lijn omhoog, er zijn diverse obstakels onderweg. Zodoende is beleggen eerder een marathon, geen sprint.

Iemand die dit al decennia lang aantoont is de CEO van familieholding Markel Corporation, Tom Gayner. In de “Richer, Wiser, Happier” podcast van interviewer William Green werd Gayner over een breed scala aan onderwerpen ondervraagd. De passende titel van de podcast is: “Hoe u kunt slagen in het zakenleven, beleggen en het leven”. Het gesprek leverde enkele interessante inzichten op. Graag delen we een aantal van deze tijdloze lessen met u.


Het wonder van samengestelde interest

Gayner legt uit dat hij al op jonge leeftijd bezig was met het principe dat (fiscaal voordelig) sparen voor je oude dag een verstandige keuze is. Met een vader als accountant en ondernemer werd dit er met de paplepel ingegoten. Zodoende opende Gayner op veertienjarige leeftijd een zogenaamde Individual Retirement Account (IRA).Het principe van een IRA is dat je jaarlijks maximaal USD 2.000 belastingvrij kan inleggen, om zo fiscaal voordelig een aanvullend pensioen op te bouwen. De veertienjarige Gayner kon door zijn bijbaantje destijds “slechts” USD 750 inleggen, maar heeft daarna elk jaar braaf de maximale USD 2.000 ingelegd.De kracht van het achtste wereldwonder dat samengestelde interest heet, deed vervolgens de rest. Door kwalitatief hoogwaardige aandelen te kopen van bedrijven als Home Depot en Cisco en deze vervolgens tot in lengte van jaren vast te houden, is zijn IRA beleggingsrekening inmiddels goed voor 10% van het totale vermogen van de 58-jarige Gayner.Geduld en een focus op de lange termijn
Het langdurig vasthouden aan goede bedrijven, was een les die Gayner leerde van zijn grootmoeder. Na het overlijden van zijn grootvader hield zijn oma alles bij het oude: de kostuums hingen nog in de kast, de schoenen stonden nog onder het bed en ze bleef wonen in hetzelfde huis.

Het afgelopen jaar ontmoette ik Tom Gayner tijdens de Markel Brunch in Omaha

Dit werd ook doorgetrokken tot de beleggingsportefeuille, ze verkocht geen enkel aandeel en hield de portefeuille aan die haar echtgenoot zorgvuldig had samengesteld. In de resterende 25-30 jaar die ze nog leefde, heeft het effect van samengestelde interest zijn magie getoond.

De aandelen van Lockheed Martin en Pepsi rendeerden zo goed, dat de rest van de 12-13 aandelen in de portefeuille volgens Gayner failliet konden gaan, om nog met een uitstekend rendement over te blijven. Intussen leefde zijn grootmoeder een prettig bestaan van de groeiende dividenden die deze bedrijven jaarlijks uitkeerden.

Zo heeft Tom Gayner het wonder van samengestelde interest met eigen ogen kunnen ervaren, via de beleggingsportefeuille van zijn grootouders. Na het overlijden van zijn grootmoeder ontving Gayner USD 25.000 uit de erfenis, waarmee hij in de jaren ’90 1.000 aandelen Markel heeft gekocht. Deze aandelen behoren inmiddels tot de grote hoeveelheid Markel aandelen die Gayner in bezit heeft, hij heeft er nog nooit een aandeel van verkocht.

Bescheidenheid siert de mens
William Green haalt de bescheiden manier van leven van Gayner aan. Zelfs nadat hij multimiljonair is geworden als CEO van Markel door het rente-op-rente effect en de goede bedrijfsprestaties op de lange termijn, heeft hij zijn levensstijl niet veranderd. Gayner blijft altijd op de kleintjes letten, en heeft er op vakantie bijvoorbeeld moeite mee om vaker dan een keer per dag uit eten te gaan of om het dure voedsel op een vliegveld te kopen. Hij gaat met zijn Toyota Prius boodschappen doen bij de Kroger supermarkt, omdat hij daar korting krijgt met zijn lidmaatschapskaart.

Green benoemt dat veel mensen in een soortgelijke wel een luxe vakantiehuis, sportwagen, jacht of privéjet kopen, en benoemt dat Gayner het toonbeeld is van een CEO die heel gewoon is gebleven, ondanks het succes. Gayner voegt er met een knipoog aan toe, dat hij wel op een bepaalde manier is veranderd. Als hij Mexicaans eten besteld, permitteert hij zich nu wel de guacamole dipsaus.

Marathon, geen sprint
In het verlengde van die bescheidenheid, laat Gayner veelvuldig weten dat hij geen aangeboren talenten of vaardigheden heeft zoals een uitzonderlijk intellect om het snelle geld van Wall Street te kunnen verslaan. Het snelle geld op Wall Street speelt een ander spel dan Gayner, zij participeren in een andere race. Er is altijd wel iemand die slimmer, beter, sneller, groter of meer getalenteerd is. Aan het einde van de dag, kun je je onderscheiden door je werkethiek, je uithoudingsvermogen, en door mee te doen aan de races die je wel kunt winnen.

Gayner haalt meervoudig olympisch kampioen Usain Bolt aan als voorbeeld. Bolt is de snelste mens ter wereld, dus als Gayner tegen Bolt zou moeten racen, zou hij mensen aanraden al hun geld op Bolt te zetten op de 100 meter sprint: “Van de 100 keer dat die race zou worden gelopen, zou Bolt 110 keer van mij winnen.”

Bij 200 meter zou dat nog steeds het geval zijn, en ook bij een kilometer zou Gayner mensen adviseren alles op Bolt in te zetten. Als het echter een marathon wordt, is het al een ander verhaal. Het is minder bekend hoe het uithoudingsvermogen van Bolt is in een marathon, en overigens weet men ook niet wat het uithoudingsvermogen van Gayner is om aan een marathon deel te nemen. Alhoewel Bolt een absolute topatleet is, zijn de kaarten bij een marathon toch al anders geschud dan bij een sprint van 100 meter.

U kunt hier het gehele interview op YouTube terugkijken.

Gayner: “Als we er een wedloop van zouden maken van Key West in Florida naar Seattle in Washington, denk ik zowaar een kans te maken. Het voordeel is nog steeds aan Bolt, maar het gaat nu niet langer om snelheid. Het is een race van uithoudingsvermogen. Het is een race over wilskracht en gewoon het vermogen om op de een of andere manier jezelf te dwingen om de ene voet voor de andere te blijven zetten, hoe je je ook voelt. Het maakt niet uit hoe het met je gaat en wat je tussentijden ook zijn. Dus dat zijn het soort races waar ik in ieder geval een kans maak.”

Sinds de beursnotering op 31 december 1986 heeft Markel met een gemiddeld rendement van 15% per jaar in 37 jaar tijd een uitzonderlijke prestatie neergezet. Markel ging destijds voor USD 8,33 per aandeel naar de beurs, en noteert momenteel boven de USD 1.300 per aandeel.

Sinds 1990 is Gayner verantwoordelijk voor de beleggingsportefeuille, dus is hij direct medeverantwoordelijk voor een wezenlijk deel van die uitzonderlijke prestatie. Het is dus mooi om te zien dat hij de lessen uit zijn jeugd ook in de praktijk bij Markel heeft weten toe te passen.

Michael Gielkens, MBA
Partner

Scroll naar boven