Laatste nieuws

De markt is te pessimistisch over holdings

In de rubriek “Dossier Jaarcijfers” van het blad Beste Belegger van de Vlaamse Federatie van Beleggers, editie mei 2024, werden enkele pagina’s gewijd aan holdings. Holdings blijven een zeer populaire belegging onder VFB-leden. Namens Tresor Capital gaf Michael Gielkens commentaar, terwijl ook holdingspecialist Joren Van Aken van Degroof Petercam zijn visie geeft.

Wat waren de grootste tegen- en meevallers bij de holdingresultaten?

Joren Van Aken (Degroof Petercam)

“Over het algemeen waren er niet echt uitschieters. De meeste resultaten waren zoals we verwacht hadden. Jammer genoeg worden verschillende holdings niet op basis van hun cijfers verhandeld, maar nog altijd op basis van sentiment. Denk aan Sofina, dat nog altijd de perceptie tegen heeft.”

“De resultaten van Berkshire en Markel vielen duidelijk tegen.”

Michael Gielkens (Tresor Capital)

“Van de holdings in onze selectie waren Aalberts en Christian Dior duidelijk de meevallers. Aalberts wist ondanks moeilijke omstandigheden in zijn sectoren de marges overeind te houden, terwijl Christian Dior/LVMH wederom veel anticyclischer bleek dan menig analist had verwacht.” “De resultaten van Berkshire en Markel vielen dan weer duidelijk tegen. Bij Berkshire kwam dat door natuurrampclaims bij de nutsbedrijven en de spoorwegmaatschappij BNSF. Alsook door een toenemend gat tussen de autoverzekeraar Geico en BNSF en hun beursgenoteerde concurrenten en branchegenoten. Bij Markel waren er stevige tegenvallers in de verzekeringstak als gevolg van de hoge inflatie, kostendruk en verkeerd ingeschatte verzekeringsrisico’s.”

Hoe zijn de vooruitzichten voor 2024 en verder?

Michael Gielkens 

“Diverse holdings, waaronder die in de private-equitysector, hebben nog een inhaalslag te maken. Zij kunnen een dubbelslag maken met een reductie van de discount en een groei van de intrinsieke waarde. Andere holdings moeten kunnen profiteren van een verdere groei van de intrinsieke waarde, zeker nu diverse eindmarkten weer aan het rechtkrabbelen zijn.”

Joren Van Aken

“Wij verwachten dat de gemiddelde korting van 33 procent zal dalen wanneer de transacties terugkomen. Volgens ons is de markt vandaag te pessimistisch. De gemiddelde korting in de sector bedroeg de laatste vijftien jaar ongeveer 22 procent.”

“Wij verwachten dat de gemiddelde korting van 33 procent zal dalen.”

Op welke Belgische holdings zetten jullie in?

Joren Van Aken

“Sofina, Brederode en Ackermans & van Haaren. De eerste twee wegens het herstel van de private markten en omdat we denken dat de markt er te negatief over is. Ackermans & van Haaren om een heel andere reden. Het management heeft weinig grote deals gedaan in de laatste jaren en dat is ook de feedback die het heeft gekregen van investeerders. Wij denken daarom dat men nu wel naar iets grotere transacties aan het kijken is, die effectief het verschil kunnen maken in de portefeuille. Daarnaast is er ook nog veel potentieel bij Bank Delen.”

Michael Gielkens 

“Sofina en Brederode lijken de gegadigden om te profiteren van het herstel van private equity. Beide beschikken over unieke netwerken en activa, die voor de meeste beleggers enkel toegankelijk zijn door de aandelen van die familieholdings te kopen. De onderwaardering schommelt rond 20 procent voor beide holdings, terwijl dat vanwege de toegevoegde waarde en het trackrecord van waardecreatie wat ons betreft structureel lager mag zijn.”

En internationaal?

Michael Gielkens 

“De Canadese holding Brookfield Corporation is in tegenstelling tot sommige branchegenoten nog maar beperkt hersteld van de berenmarkt in 2022. Brookfield heeft blootstelling aan winkel- en kantoorvastgoed, waardoor het in de waardering geraakt wordt door de gestegen rente, terwijl in Amerika de mensen na de coronacrisis nog niet zijn teruggekeerd naar kantoor, wat voor leegstand zorgt. Brookfield heeft echter voornamelijk topvastgoed op A-locaties, dus de angst van beleggers lijkt wat ons betreft overtrokken.” “Een andere kanshebber voor 2024 is MBB. Na het transitiejaar 2023 zet men weer vol in op (winst)groei. Met een onderwaardering van meer dan 30 procent en zeer lage waarderingen voor Vorwerk en Aumann is MBB voor ons een van de topkandidaten voor de komende achttien maanden.”

Joren Van Aken

“We zijn al lang fan van Exor en Investor AB. Helaas zijn die over de voorbije twaalf maanden meer dan 25 procent gestegen. Ook al zijn we ervan overtuigd dat het topholdings blijven, is het vandaag misschien niet het moment om in te stappen. De twee namen mogen wel op ieders wachtlijst staan.”

“Diverse holdings, waaronder die in private equity, hebben nog een inhaalslag te maken.”

Scroll naar boven